Kako da buket cvijeća ostane svjež i do dva tjedna?

| Lifestyle |

Instagram/ @father_od_djordje

Nadamo se da ste danas dobili barem jedan buket prekrasnog cvijeća, a kako bi vaše cvijeće što dulje izdržalo u vazi, donosimo vam par trikova koji će vam pomoći održati svježinu i ljepotu cvijeća.

Najvažnija stvar koju trebate napraviti s cvijećem je ukloniti suvišno lišće sa stabljika cvjetova u buketu. Tako će voda dulje ostati čista i spriječit ćete truljenje. Iz istog razloga prilikom mijenjanja vode iz vaze obavezno izbacite listiće koji su otpali. Stabljike cvjetova podrežite oštrim nožem pod mlazom vode prije nego li ih stavite u vazu. Time se onemogućava ulazak suvišnog zraka u stabljiku i to bi trebalo čini pri svakom mijenjanju vode kako bi se cvjetovima omogućio neometani dotok vode. Škare pritom nisu dobar odabir alata za ovaj korak jer se njima lako zgnječi stabljika.

Vaza u koju ćete staviti svoje svijeće treba biti čista jer se inače pospješuje razvitak mikroorganizama zbog kojih svježe cvijeće brzo propada. S obzirom na to da vaše cvijeće više ne dobiva hranjive tvari iz zemlje, potrebno ga je nadohranjivati ručno. Osim kupovnim sredstvima to možete napraviti na nekoliko različitih načina.

U nastavku vam donosimo recept za mješavinu koju možete napraviti kod kuće.

Sastojci
1 žličica šećera
1 žličica izbjeljivača
2 žličice soka od limuna ili limete
¼ litre mlake vode

Pomiješajte sve sastojke i stavite u vazu. Potom u nju stavite svježe cvijeće kojemu želimo produžiti život.

Hladni uvjeti također provjereno produžuju život svježem cvijeću pa se pobrinite da ono nije na izravnom suncu te da se ne nalazi u blizini toplih zona u kući kao što su kuhinja, peć ili radijator.