Kako biti bolji roditelj?

| Lifestyle |

Odgoj

Ni najteži, ali ni najbolji posao na svijetu ne može se ni približno mjeriti s ulogom roditelja. Nikako nije i nikad neće biti dobro brinuti isključivo o fizičkom aspektu odrastanja djeteta i prepuštanju odgoja nekome drugome, stoga je najveći pritisak stavljen na odgajanje emocionalno uravnoteženog, dobro odgojenog, suosjećajnog i zdravog djeteta o čijem se i fizičkom odrastanju treba usputno brinuti dok ga ili je uvodimo u svijet. Psihički dio odgajanja djeteta ne uče nas u školi ni prenatalnim tečajevima zato se najčešće moramo osloniti na instinkt, podršku obitelji i prijatelja te moralni kompas.

Ali na kraju, uvijek ćemo odigrati nekoliko pogrešnih poteza i loših pokušaja, jer i mi učimo dok oni uče. No ipak neke bismo pogreške mogli spriječiti uz savjete koji, povodimo li se znanstvenim istraživanjima, mogu i vama i djetetu učiniti uslugu te vas učiniti boljim roditeljem, a djetetu učiniti uslugu u budućnosti. Donosimo vam nekoliko savjeta koji će vam pomoći u odgoju kako biste postali bolji roditelj(i):

Nemojte biti „roditelj helikopter“  - pretjerana uključenost u život djeteta neće mu dozvoliti da sam rješava probleme u kojima se nađe, da odluči ili bira. Stoga korak dalje i prepustite djetetu da samo odluči, time će razvijati svoju sposobnost snalaženja u novonastalim situacijama, odnosno inteligenciju.

Dozvolite mu/joj da pogriješi – neka uče iz svojih grešaka uz vašu 100% podršku. Takvo je učenje daleko najefektivnije.

Potičite maštu djeteta – upravo bi ona mogla od djeteta učiniti uspješnu osobu u budućnosti.

Provodite kvalitetno vrijeme s njima – pasivno gledanje televizije (koju struka, radi razvoja kognitivnih sposobnosti, ne preporuča do 2 godine života) nije kvalitetno provođenje vremena. Ili komentirajte sadržaj ili započnite neku igru, otiđite u prirodu, posjetite muzeje… Budite tu za svoju dijete te s razgovarajte s njime o svemu.

Oprostite im kada lažu – dokazano je da djeca koja dobro lažu imaju bolju memoriju te se bolje izražavaju, no budite im primjer svojom iskrenošću.

Budite im uzor kada su prehrambene navike u pitanju – jedite zdravo, dobro i često pa će to činiti i vaša djeca.

Prihvatite djetetovu tvrdoglavost i jak karakter – dokazano je da djeca koja su bila tvrdoglava i nisu se ponašala kako se od njih očekivalo, u odrasloj dobi polaze fakultet i zarađuju više novaca.

Odgoj