Kada je najbolje vrijeme za piti kavu?

| Lifestyle |

Instagram/@frassyaudrey

Kava je jedan od najpopularnijih napitaka na svijetu, mnogi je piju čim se ustanu iz kreveta, dok drugi vjeruju da će ona imati bolji efekt na organizam ako je popiju malo kasnije.

Mnogi konzumiraju kavu čim se probude ili bar nekoliko minuta nakon ustajanja. No, prema posljednjim informacijama koje su utvrdili stručnjaci, ako konzumirate kavu odmah nakon buđenja - moguće je da ona neće imati željeni učinak na vaš organizam.

Ovo se događa jer je hormon stresa kortizol rano ujutro na svom vrhuncu. Kortizol je hormon koji može povećati budnost i fokusiranost te također regulira metabolizam, imunološki sustavi krvni tlak. On dostiže svoj vrhunac 30-45 minuta nakon ustajanja te nastavlja opadati tijekom ostatka dana.

Dakle, prijedlog stručnjaka je da kavu konzumirate onda kada vam je nivo kortizola niži. Primjerice, ako ustajete u 6:30, kavu konzumirajte između 9:30 - 11:30 ujutro.

Drugi razlog zašto kavu ne trebate konzumirati odmah nakon buđenja je činjenica da kofein može povećati nivo kortizola. Ako konzumirate kavu kada je kortizol na vrhuncu, možete dodatno povećati nivo ovog hormona i tako narušiti svoj imunološki sustav i uzrokovati zdravstvene probleme.

No, važno je naglasiti i činjenicu da nije bilo dugoročnih istraživanja koja su se bavila zdravstvenim posljedicama povišenog kortizola zbog konzumiranja kave. Ali, ako promijenite svoj jutarnji ritual, možda otkrijete da odlaganje unosa kave daje više snage vašem organizmu.

Ako želite povećati nivo energije prije treninga, kavu konzumirajte 30-60 minuta prije tjelovježbe. S druge strane, kava može prouzrokovati anksioznost i probleme sa spavanjem. Da biste izbjegli poremećaje spavanja, ne konzumirajte kavu šest sati prije spavanja.

Koliko kofeina je preporučljivo piti na dnevnoj bazi? Prema riječima stručnjaka, idealna količina je 400 miligrama kofeina, točnije, četiri šalice kave. Trudnicama i dojiljama se preporučuje od 200 do 300 miligrama kave dnevno.