Jesu li vlasnici krivi zbog toga što neki psi češće pate od alergija?

| Lifestyle |

Većina vlasnika pasa vole razmaziti svoje ljubimce i to je činjenica.

No, novo istraživanje otkrilo je da psi koji su razmaženi češće pate od alergija, što može uzrokovati zdravstvene probleme.

Istraživanja stručnjaka za veterinarske bolesti sugeriraju da do 20 posto od osam milijuna pasa u Velikoj Britaniji pati od alergija i da njihova stanja pokreće ugodan način života. Istraživanje je pokazalo da veća količina vremena provedenog u zatvorenom, sjedenje na kauču i jedenje ljudske hrane uzrokuje alergije.

Stručnjaci su također upozorili da su labradori, koji su bili najpopularnija pasmina 2019. godine, posebno osjetljivi na ove alergije, kao i jorkširski terijeri.

Smatra se da ako pas odrasta u čistoj kući, tada njegov imunitet nije dovoljno ugrožen, što može dovesti do pretjerano osjetljivih imunoloških odgovora. Također su zaključili da određeni faktori okoliša mogu uzrokovati alergene, poput izloženosti mrtvim tijelima grinja pronađenim u jastucima koje psi koriste.

Što više žive s ljudima, to su psi više izloženi alergenima. Iako je to za psa možda dobro jer je toplo, to je okruženje u kojem će vjerojatno razviti alergije.