Jeste li znali da postoji prijateljstvo na prvi pogled?

| Lifestyle |

Romanopisci često određuju početak romantike u trenutku kada se dva stranca po prvi puta pogledaju i osjete neposrednu iskru, ali ispada da ljubav nije jedini međuljudski odnos koji funkcionira na prvi pogled. Prema nizu studija, prijateljstva mogu biti iskovana u istim tim prvim trenucima susreta.

Kelly Campbell, profesorica psihologije na California State Universityju u San Bernardinu, vodi studiju o "kemiji prijateljstva" kako bi saznala što uzrokuje odnos dvoje stranaca koji neposredno nakon osjete nevjerojatnu prijateljsku povezanost te zašto se to događa samo nekima. "Kada prvi put vidite osobu, niste ni svjesni koliko zapravo prosudbi činite u svojoj glavi. No zapravo ono što činite jest prikupljanje informacija koje će vam otkriti ispunjava li ta osoba vaša očekivanja i htjenja", rekla je za New York Magazine.

Što zapravo podsvjesno tražite kada upoznajete potencijalnog prijatelja? "Nama je stalo upoznati nekoga tko će biti zabavan s kim možemo uživati u slobodnom vremenu dok smo svoji... Potrebna nam je emocionalna podrška, socijalna podrška, želite da budi vjerni i pouzdni, ne želite se osjećati kao da vas netko osuđuje", rekla je Kelly. Jedno istraživanje pokazalo je kako je dovoljna jedna desetina sekunde kako biste formirali prvi dojam. Ako je riječ o pozitivnom dojmu, bit ćete otvoreniji za izgradnju jačeg prijateljstva s tom osobom.

Rezultati Kellynog istraživanja sugeriraju nekoliko osobina ličnosti koje imaju tendenciju rezultirati pozitivnim prvim dojmom. Oni koji postižu bolje rezultate kada je prijateljstvo u pitanju su oni koji su ugodni, otvoreni i savjesni.

Glavni nedostatak? Vjerovanje u to da ćete odmah znati kada sretnete svoju bolju polovicu i stavljanje slijepe vjere u prijateljstvo na prvi pogled može biti prepreka. Michael Sunnafrank, profesor komunikacija na Sveučilištu Minnesota, izjavio je: "Ako očekujete da se odnos neće razvijati, radit ćete na tome da se on ne razvije. Ako očekujete da će biti pozitivan, vjerojatno ćete djelovati pozitivno i okrenuti ga u tom smjeru. "