Jeste li ovisni o online kupovini?

| Lifestyle |

Instagram/@tamara

Postoji dobra granica između ljubavi prema online kupovini i ovisnosti o njoj, a  prema stručnjacima, ovisnost o kupnji robe putem interneta trebala bi biti klasificirana kao mentalno stanje.

Naime, nedavno istraživanje povezalo je pretjeranu kupnju putem interneta s porastom depresije i anksioznosti.

Izraz BSD, koji označava "buying-shopping disorder", odnosno poremećaj pretjerane kupovine, postoji već dugo, ali kako digitalno doba sve više olakšava kupovinu  pritiskom na samo jedan gumb, stručnjaci upozoravaju da ovaj izraz poprima potpuno novo značenje.

Stručnjaci ističu kako je vrijeme da se BSD prepozna kao zasebno stanje mentalnog zdravlja i da se na Internetu prikupi daljnje znanje o njemu.

U jednom malom istraživanju objavljenom u časopisu Comprehensive Psychiatry journal , ovo se stanje istražilo analizirajući 122 pacijenta koji su potražili pomoć zbog ovisnosti o online kupovini. Pokazalo se da su depresija i anksioznost, kod tih ljudi, više od uobičajene.

S obzirom na to da su online trgovine uglavnom otvorene 24 sata dnevno te zbog prirode web stranica i aplikacija koje omogućuju kupnju u bilo koje doba dana ili noći, stručnjaci se boje kako će se BSD sve češće pojavljivati.

BSD trenutno nije prepoznat kao poremećaj sam po sebi, već kao dio šire kategorije koja se naziva "drugi određeni poremećaj kontrole impulsa". Zna se da on ima ozbiljne mentalne posljedice, a uvjet za njegovo dijagnosticiranje djeluje u krugu ekstremnih želja za kupnjom, što stvara osjećaj zadovoljstva kad se novac potroši.

Karakteristike ovisnosti o kupovini opisuju se kao zaokupljenost kupovinom nepotrebnih predmeta, trošenje velike količine vremena na istraživanje zaželjenih predmeta i/ili kupovinu nepotrebnih predmeta te poteškoće s odupiranjem kupnje nepotrebnih predmeta .

Rizici su, kao i kod svake ovisnosti, veliki, dug, gubitak samokontrole i ne-prioritizaciju osnovnih stvari poput obitelji i posla.

Stručnjaci se nadaju kako će rezultati ovih novi istraživanja o prevalencija ovisnosti kupnje putem interneta među potaknuti buduća istraživanja i stvoriti specifične koncepte liječenja, a ako ste se prepoznali u neki od gore navedenih pokazatelja ovisnosti, možda je vrijeme da prerežete svoje kartice ili ugasite internet.