Je li život u trenutku uvijek dobra stvar?

| Lifestyle |

Instagram/@genelleseldon

Kao djeca provodimo puno vremena zamišljajući kakvi ćemo biti kad odrastemo.

No kada odrastemo, zamišljanje sebe kako ćemo izgledati za 40 godina od sada nije nešto što rutinski radimo, ali možda bi trebali.

Zvuči paradoksalno, ali razmišljanje o vašoj budućnosti vam, zapravo, može pomoći da ostanete prizemljeni i donosite bolje odluke u ovom trenutku, ovdje i sada.

Jedno istraživanje je pokazalo da gledanje digitalno izmijenjenih slika o sebi, misli na bore i podočnjake, čini ljude manje impulzivnim. U skladu s tim, pokazalo se da će pisanje pisma budućem sebi za 20-ak godina od danas odvratiti ljude od nekih ponašanja.

Neki predlažu stavljanje vizualnih prikaza lica starijih osoba na kreditne i debitne kartice kako bi se potaknula pametna potrošnja. Prejedanje, zlouporaba supstanci i drugo impulzivno ponašanje, također, bi mogli utjecati na razmatranjem nečije budućnosti.

Čak i istraživači kriminala prepoznaju da je razmišljanje o vlastitim postupcima alat za poticanje prvostupnika na razmišljanje o posljedicama svojih radnji i općenito odvraćanje od kriminala.

Stručnjaci od učitelja traže da razmotre svoj budući utjecaj kako bi danas poboljšali svoje performanse. Naime, od njih se traži da razmisle ako bi neko pitao njihove učenike o najboljim uspomenama koje vežu za svoje učitelje, da li bi se oni odmah prisjetili iskustava koje su imali u njihovoj učionici. Razmišljajući o tome učenici će kasnije opisivati kako je netko na njih ostavio utisak te će to motivirati učitelje za stvaranje pozitivnije učionice u sadašnjosti.

YOLO je možda kulturni refren, ali dugoročno razmišljanje nam može puno više pomoći da danas budemo najbolja verzija sebe. Ponekad je razmatranje budućnosti najbolji način da iskoristite i da živite u trenutku.