Je li vaše prijateljstvo toksično?

| Lifestyle |

Instagram/@luvdenim

Toksična prijateljstva mogu iscrpiti energiju i emocije iz vašeg života.

Kada su u pitanju romantični odnosi, postoje određena očekivanja i granice zbog kojih je ,ponekad,  lakše donijeti odluku da li je vaš odnos toksičan i treba li ga okončati .

Ali s prijateljstvom, je teže odrediti stanje odnosa između dvije osobe. Možda ste vi i vaš prijatelj, zapravo, samo, zdravo kompetitivni, a možda je u pitanju teži oblik ljubomore koji iz vas iscrpljuje zadnje atome snage.

U nastavku možete pročitati koji su znakovi toksičnog prijateljstva.

Emotivno vas iscrpljuju

Ako me emotivno iscrpljuju, onda su toksični. Osjećate li se sigurno ili vas druženje s tom osobom u potpunosti nervira. Ako vas nerviraju, onda su toksični.

Jednosmjerno prijateljstvo

Kada ste vi upućeni u sve što se događa s njihovim životom, problemi i emocionalna stanja, ali oni ne znaju ništa o vašem vlastitom. To je znak da je vaše prijateljstvo jednosmjerno i samom time toksično jer opterećujete sebe tuđim problemima, a oni istovremeno to ne rade za vas.

U vama izazivaju osjećaj nelagode

Ako se nakon druženja osjećate iscrpljeno ili tjeskobno, osjećate se kao da morate paziti što govorite ili činite sve u strahu da ih ne uznemirite, vaše prijateljstvo je toksično. Ispred svojih prijatelja trebali biste biti potpuno opušteni i pokazati pravog sebe.

Nikada vas ne zovu prvi

Ako ste uvijek vi ti koji iniciraju i planiraju druženja te načine kako doprijeti do druge osobe, trebali biste se odmaknuti od njih jer njim, očigledno, nije stalo do vašeg društva. Pravi prijatelji pokazat će interes za vas i uzvratiti sav vaš trud.

Ne poštuju vaše vrijeme

Oni koji su toksični ne obraćaju pažnju  na vaše vrijeme. Ne govorimo kašnjenju od 10-15 minuta, već od potpunom nepoštovanju vašeg vremena kada otkazuju planove u zadnji tren ili vas ostave da ih čekate duže od pola sata. Vaše vrijeme je dragocjeno i to je jedina stvar koju u životu ne možete vratiti.

Ne možete im se povjeriti

Ne osjećate se dovoljno ugodno da im se povjerite ili se nikada ne možete snaći oko njih. S prijateljima je najvažniji osjećaj ugode i povjerenja. Ako toga nema, vaš odnos je toksičan.

Osjećate se nesigurno u njihovom društvu

Ako netko ne poštuje vaše granice te se zbog toga osjećate vas čini nesigurno, to se smatra toksičnom vezom. Nikada se ne biste trebali osjećati ka da ste pod pritiskom ili kao da hodate po jajima dok provodite vrijeme sa stvarnim prijateljem

Ne uzimaju vaše savjete u obzir

Oni su osoba koja neprestano pita za savjet u vezi s njihovim tužnim, zbrkanim životnim situacijama, ali ne uzimaju taj isti savjet u obzir. To vam pokazuje da se oni samo žele nekome izjadati, čuti sebe kako izgovaraju svoj problem i ne učiniti nikakvu promjenu. U isto vrijeme vas opterećuju, vi se trudite pomoći im te ne dobivate nikakvu pozitivnu reakciju.

Stvaraju vam osjećaj krivnje

Ako vas natjeraju da se osjećate krivima kada se družite s drugim ljudima koji nisu njihovi prijatelji, ako vas vrijeđaju, zanemaruju vaše osjećaje i važne razgovore, ako s vama ne žele razgovarati o vašim problemima, ali vi uvijek ste voljni slušati njihove te vam stvaraju stres i krive vas za svaku sitnicu koja je u njihovom, ali i vašem, životu pošla u krivom smjeru, oni su toksični.

Zaključak

Prijateljstvo je dvosmjerna ulica i uvijek bi ste trebali dobiti koliko dajete. Pravi prijatelj je ona osoba koja će vas podržati u svim vašim odlukama, ali će vam izraziti soje mišljenje kada misle da ste u krivu. U njihovom društvu uvijek bi se trebali osjećati ugodno i voljeno pa čak i kada samo šutite i gledate televiziju.