Je li spavanje u odvojenim krevetima dobra ili loša stvar?

| Lifestyle |

Instagram/@couple

U smislu društvenih očekivanja, par koji odluči spavati u odvojenim krevetima (i posve različitim prostorima) čini se kao nekonvencionalan potez, ali neki kažu da to može koristiti vašem zdravlju, a zauzvrat i vašoj vezi.

Gwyneth Paltrow i njezin suprug Brad Falchuk su to učinili, isto su učinili i glumica Kaley Cuoco i Karl Cook, koji su nedavno otkrili da su prvu godinu svog braka proveli živeći u različitim kućama. Manekenka Ashley Graham i njezin suprug Justin Ervin proveli su većinu svog desetljetnog odnosa živeći u različitim državama.

Različite države, zasebne kuće i odvojeni kreveti.

Jedno istraživanje iz 2016. godine utvrdilo je da su problemi sa spavanjem i problemi u vezi često povezani.

Ako netko ne spava dobro, to može uzrokovati razdražljivost i povećati fokus na stvari koje netko drugi možda radi u krevetu, poput hrkanja, a koji mogu prekinuti pravi san, a to može dovesti do,sveukupno, veće ogorčenosti.

Ta ljutnja u konačnici može natjerati par da pokuša spavati u odvojenim krevetima, ali potrebno je unaprijed s partnerom razgovarati o tome što stoji iza odluke.

Prije svega, mora postojati kristalno jasno razumijevanje zašto se razdvajanje događa. Je li to zato što jedna osoba u paru uznemirava san druge osobe, od hrkanja, nemirnih nogu ili upotrebe uređaja ili zbog toga što se potrebe okoliša toliko razlikuju, da utječe na sposobnost jedne osobe da spava, poput sobne temperature, osvjetljenja ili buke.

Najvažniji aspekt ovog prvog koraka je biti jasan da to nije čin odvajanja od druge osobe samo zbog toga što ako samo jedna osoba u paru želi zaseban aranžman za spavanje, postoji stvarni rizik da druga osoba zahtjev shvati kao osobno odbacivanje ili osjeća da zahtjev nagovještaj predstojeće problemi u vezi.

Kad parovi dijele krevet, lako se osjeća blizina, sigurnost i intimnost, a ako se parovi rutinski dodiruju za vrijeme spavanja, iz mozga se oslobađa oksitocin, hormon ljubavi koji  dodatno jača bliskost.

No, dobar noćni san može poboljšati vašu kvalitetu života, kako se nositi sa stresom, depresijom, anksioznošću i napetošću. Sve stvari koje, kada se sveukupno reduciraju, uvelike imaju koristi od odnosa.

Koncept "razvoda kreveta" nije tako negativan kao što to formulacija nalaže. Ako se donese odluka o odvojenom spavanju, parovima se preporučuje da provedu neko vrijeme dijeleći krevet, neposredno prije spavanja ili neposredno nakon buđenja te da razgovaraju o tome kako doživljavaju situaciju.

U redu je dati partneru do znanja da se osjećate odmorno, ali je vjerojatno dobra ideja i da podijelite kako vam je nedostaje njihova fizička prisutnost u krevetu.