Hrana koja čisti zube

| Lifestyle |

Instagram / @pro_teeth_whitening

Češnjak, crno vino, luk , zrnca maka...nakon konzumacije nekih namirnica ne postoji druga opcija nego detaljno oprati zube. Ipak, svi smo svjesni nepraktičnosti pranja zubiju pogotovo kada nismo kod kuće, jer rijetko tko nosi četkicu za zube među osnovnim stvarima pri izlasku u grad.

Donosimo vam listu namirnica koje će vam pomoći u higijeni. Osim što čiste zube i osiguravaju ugodan zadah, također su dobre i za njegu zubiju.

Svježa menta
Svježa menta nalazi se u zubnim pastama i vodicama za ispiranja s razlogom. Ova biljka ima protuupalno i osvježavajuće djelovanje te je idealna za vaš zadah. Konzumirajte je u salatama, a ako ste u gradu naručite si čaj od mente.
Sir
Tvrdi i punomasni sirevi dobri su za jačanje zuba kao i prevenciju stvaranja plaka. Mliječna kiselina u sirevima osigurava pH vrijednost u ustima od 5,5 te na taj način smanjuje opasanost od stvaranja karijesa.

Instagram / @sugarwhitesldn

Hrskavo povrće i voće
Povrće s mnogo vlakana poput celera, mrkve, jabuka ili kelja imaju isti učinak kao četkica za zube kada se žvaču. Uklanjaju plak, a često i hranu između zuba. Stoga uvijek u torbi ponesite jabuku ili štapiće mrkve.
Lubenica
Lubenica sadrži puno vitamina C, jednog od najvažnijih vitamina za zdrave zube i desni, a također sprječava parodontitis. Antioksidativni likopen dodatno jača zubno meso. Lubenica ima nisku kalorijsku vrijednost i puno vode te je idealan zalogaj za zube.
Ananas
Svježi ananas najbolji je izbor za desert, jer sadrži sastojak bromelain koji ima protuupalni i antibakterijski učinak. Iscjeljuje upaljene desni i otapa opasni plak koja se nakuplja na zubima. Nije ni čudo da je bromelain već u mnogim zubnim pastama.