Luk je zaista neizostavna namirnica u gotovo svakoj kuhinji. Većina jela zahtjeva luk stoga ga vrlo često koristimo prilikom kuhanja. Moramo priznati kako luk obožavamo no jedini problem nam stvara rezanje luka. Rezanje luka gotovo garantira plakanje. No znate li zašto vam idu suze kada režete luk?
Naime Luk je povrće koje boravi u zemlji te iz nje izvlači i apsorbira sumpor. Nakon što je luk apsorbirao sumpor u njemu se formiraju sulfoksidi. Upravo sulfoksidi, luku, daju njegov specifičan miris i okus. Prilikom rezanja luka mi ga na neki način oštećujemo i iz njega se počinju oslobađati spomenuti sulfoksidi te različiti enzimi koji počinju reagirati te se kao posljedica toga stvara sulfonska kiselina, a iz nje se počinje stvarati syn-Propanethial-S okid koj isparava. Ovaj spoj je vrlo agresivan i budući da dolazi u kontakt s vašim očima naša rožnica, odnosno živci u rožnici, ga prepoznaje kao štetni agens. Živici u rožnici šalju signale našim suznim žlijezdama da je vrijeme da krenu suziti kako bi isprale oko od tog štetnog agensa.