Zašto žudite za slanom hranom?

| Health |

Instagram/@thefashionfraction

Žudnja soli može se pojaviti iz mnogo različitih razloga, od dehidracije do stresa i PMS-a. 

Općenito, sol je zarazan okus, a žudnja za njom nekada se čini kao nešto što je potrebno za opstanak.

Dakle, kada nemamo dovoljno soli u organizmu, naše tijelo će stvoriti razne simptome kako bismo ju potražili.

Ovo su neki od najčešćih razloga zašto žudite za soli.

Dehidrirani ste

Dehidracija je prilično čest razlog žudnja za puno vrsta hrane, uključujući sol. Često puta žeđ prikriva glad. Također, sol i slana hrana potiču žeđ, pa ako želite nešto slano, vaše tijelo zapravo moli za malo vode.
Intenzivno vježbate

Dok se znojite, količina soli u vašem tijelu postupno se iscrpljuje. Prirodni odgovor tijela na taj gubitak natrija može vas dovesti do žudnje za soli, posebno ako vježbate u vlažnom okruženju ili u trajanju od sat vremena ili duže.


Pod velikim ste stresom

Kad ste pod velikim pritiskom, vaše tijelo ne reagira samo mentalno i emocionalno, već i fizički, a to može uključivati ​​žudnju za slanom hranom. Sljedeći put kad budete željeli slanu hranu, zaustavite se i procijenite razinu stresa.

Zdravstvenim stanje

Žudnja soli je uobičajena u životu i često ne signalizira nešto previše ozbiljno u vašem tijelu, ali određena zdravstvena stanja mogu uzrokovati žudnju za soli veću nego inače. U skupini bubrežnih poremećaja zvanih Bartter sindrom , bubrezi ne funkcioniraju pravilno, što dovodi do neravnoteže natrija, klorida i kalija u tijelu. To može dovesti do nenormalno niske razine natrija, što može doprinijeti želji za soli jer tijelo djeluje na vraćanje pravilne razine natrija u tijelu. 

Drugo zdravstveno stanje koje bi vam moglo pružiti žudnju za slanom hranom je Addisonova bolest, koja je oblik nadbubrežne insuficijencije. U ovoj bolesti tijelo ne uspijeva proizvesti dovoljno kortizola, što je esencijalni hormon koji pomaže tijelu u ključnim funkcijama poput reakcije na stres i regulacije krvnog tlaka. 


PMS


Ako primijetite da se vaša žudnja za soli mijenja tijekom tjedna ili se pojavljuje malo prije menstruacije, niste sami. Puno žena za vrijeme prije menstruacije osjeća želju za slanom hranom . 

Žudnja za soli tijekom PMS-a je stvarna stvar zbog hormonalnih promjena.

Preporučuje se da, za to vrijeme, smanjite unos soli i povećate unos vode, posebno ako osjetite nadimanje, natečene ruke ili osjetljivost na dojkama.