Zašto trebate započeti dan smoothiejem od špinata?

| Health |

Pixabay

Špinat je lisnato povrće koje svojom delikatnom teksturom i izrazitom zelenom bojom pruža više hranjivih tvari od bilo koje druge hrane.

Jedna šalica špinata sadrži 20 posto dijetalnih vlakana, koja pomažu kod probave, sprečavaju zatvor i održavaju nisku razinu šećera u krvi.

Špinat je bogat izvor antioksidansa i ima odlična antikancerogena svojstva. Također je bogat izvor fitonutrijenata koji poboljšavaju cjelokupno zdravlje i štite od nastanka raznih bolesti. Ima nisku kalorijsku vrijednost i nizak udio masti (100g svježeg špinata sadrži samo 23 kcal).Odličan je izvor topivih vlakana pa predstavlja jednu od najučinkovitijih namirnica u procesu mršavljenja, ali i regulaciji razine kolesterola. 

Odličan je izvor omega 3 masnih kiselina koje poboljšavaju koncentraciju, zdravlje kardiovaskularnog sustava, štite od nastanka bolesti srca i srčanog udara.

Špinat je dostupan tijekom cijele godine, a možete ga pripremati kao salatu, predjelo, ali i glavno jelo. Treba ga kuhati što je kraće moguće jer se radi o vrlo nježnom povrću koje gubi svoja svojstva i okuse dužim kuhanjem. Prije kuhanja važno ga je temeljito oprati jer raste u pjeskovitom tlu te ukloniti velike stabljike. Pranje je najbolje obaviti namakanjem u hladnoj vodi u većoj posudi ili sudoperu jer na taj način pijesak tone na dno i lakše se uklanja.

Najbolji način za konzumiranje špinata kako ne bi izgubio blagodati je u svježem obliku. Špinat u kombinaciji s bananom i malo meda je savršen recept za ukusni smoothie.