Zašto trebate uvrstiti korabu u prehranu?

| Health |

Pixabay

Koraba je povrće bogato vitaminima C i B, preporučuje se za jačanje imuniteta, kod hipoglikemije i dijabetesa jer regulira nivo šećera, a snižava i krvni tlak zahvaljujući kaliju. Također je savršena i za skidanje kilograma jer ima minimalno kalorija, a daje dugotrajan osjećaj sitosti.

Koristi se za pripremu različitih specijaliteta, od nje se prave zdrave salate, juhe i predjela. Korabu je najbolje jesti u sirovom stanju jer se kuhanjem djelomično gube nutritivna svojstva.

Preporučuje se kod opstipacije, a stručnjaci tvrde i da pomaže u prevenciji karcinoma debelog crijeva.

Istraživanja pokazuju da redovno konzumiranje svježe korabe poboljšava apsorpciju željeza u organizmu, jača kosti, regulira probavni i limfni sistem, čuva zube i desni, a također ima i antibakterijska svojstva.