Zašto trebate uvrstiti đumbir u svoju prehranu?

| Health |

Pixabay

Đumbir je zanimljiva i zdrava namirnica koja ima brojne zdravstvene prednosti.

Ovaj  gomoljasti korijen u dućanima možemo pronaći neoguljen ili oguljen, čitav ili samljeven. Već se tisućama godina đumbir se koristi kao lijek, začin i hrana te kao sredstvo za uljepšavanje. Bogat je eteričnim uljima, vitaminom B, kalijem, manganom, bakrom i magnezijem.

Vitamini, minerali i aminokiseline koje nalazimo u đumbiru mogu pospješiti cirkulaciju krvi i tako smanjiti rizik od nastanka kardiovaskularnih bolesti. On pomaže u prevenciji nakupljanja masti u arterijama i samim time sprječava nastanak srčanog i moždanog udara.

Također, sadrži protuupalna svojstva zbog čega je savršen saveznik u borbi s bolova u zglobovima i mišićima. Površinsko nanošenje đumbira pokazalo se učinkovitim u smanjenju bolova kod osoba koje pate od artritisa.

Ako patite od alergija, upale sinusa, gripe ili prehlade, čaj od đumbira vam može pomoći u ublažavanju tegoba dišnog sustava.

Jedna od najpoznatijih blagodati đumbira je ta da ublažavanje mučnina. Samo jedna šalica čaja od đumbira može spriječiti mučnine čak i kod trudnica.

Osim toga potiče rad probave i poboljšava apsorpciju hranjivih tvari te ublažava nadutost i plinove.

Čaj od đumbira može ublažiti menstrualne bolove i opustiti napetost mišića abdomena jer sadrži umirujuća svojstva koja pomažu i u smanjenju razine stresa i napetosti.

Nadalje pomaže u borbi protiv infekcija, ublažava neugodan zadah,usporava rast kancerogenih stanica,smanjuje razinu lošeg, a povećava razinu dobrog kolesterola te pomaže u detoksikaciji jetre.