Zašto trebate pripaziti da svaku noć dovoljno spavate?

| Health |

Ako tijekom noći imate manje od preporučenih 7 do 9 sati sna, riskirate ozbiljne zdravstvene probleme.

Novo istraživanje sada je pronašlo nove dokaze o štetnim učincima nedostatka sna na naše zdravlje. Istraživači s Državnog Sveučilišta Pennsylvania navode kako je samo nekoliko dana s manje sna nego što je potrebno učinilo da se sudionici osjećaju manje sitim nakon jela i uzrokovalo da se masti u njihovoj hrani drugačije metaboliziraju.

Iako se mnoge postojeće studije fokusiraju na utjecaj nedostatka sna na metabolizam glukoze i povezanost s dijabetesom, postoji samo nekolicina njih koje se odnose na probavu lipida iz hrane.

U studiji objavljenoj u časopisu Lipid Research, 15 zdravih muškaraca u 20-im godinama provelo je u laboratoriju deset noći. Ovo je bilo nakon što su proveli tjedan dana kod kuće. Tijekom pet od deset noći sudionici su svake noći provodili do pet sati u krevetu. Sudionici su dobili standardnu večeru s visokim udjelom masti i to nakon četiri noći ograničenog sna. Ovim se trebalo procijeniti može li neugodan raspored utjecati na njihov metabolizam. Istraživači su otkrili da se većina sudionika osjećala manje zadovoljno nakon obroka ako su bili nenaspavani nego kada su ga pojeli odmorni nakon nešto dužeg sna.

Također su analizirani uzorci krvi sudionika. Utvrđeno je da ograničenje spavanja dovodi do bržeg skladištenja lipida u krvi nakon obroka te bi to moglo imati utjecaja na debljanje ljudi.