Zašto trebate povećati unos magnezija

| Health |

Pinterest

Značaj magnezija u svakodnevnoj prehrani se sve više naglašava.

Magnezij je jedan od sedam osnovnih makroelemenata i važan je za normalno funkcioniranje organizma, ali istraživanja pokazuju da više od 60 posto stanovništva unosi ovaj mineral u manjoj količini nego što je potrebno.

Prvi simptomi nedostatka magnezija u organizmu su uznemirenost, sindrom nemirnih nogu i pojava grčeva, nesanica, problemi sa spavanjem i umor. Iz tih razloga je suplementacija ponekad neophodna.

Zajedno s kalcijem i vitaminom D, magnezij je ključan za izgradnju koštanog tkiva, metabolizam, proizvodnju energije i sintezu proteina i masnih kiselina.

Magnezij pomaže u sljedećim situacijama:

Glavobolja
Magnezij doprinosi smanjenju osjetljivosti na svakodnevni stres i smanjuje učestalost glavobolja kod osoba s migrenom. Potreban je osobama s povećanim psihičkim naporima.

Grčevi
Zbog gubitka minerala, mnogi pate od grčeva u mišićima donjih ekstremiteta pa se za ublažavanje grčeva preporučuje pojačan unos magnezija koji također ublažava tegobe vezane za PMS, a snižava i povišeni krvni tlak.

Nervoza
U dozama od 200 do 400 mg dnevno, magnezij sprječava grčenje mišiće i pruža osjećaj blage opuštenosti. Često se uzima zbog blagotvornog djelovanja na živčani sustav.

Nesanica
Magnezij je prirodan lijek za nesanicu. Nedostatak magnezija može izazvati poremećaj sna, zatvor, drhtanje mišića ili grčeve, anksioznost, nervozu i bol.

Čuva srce
Magnezij normalizira srčani ritam, snižava krvni pritisak i održava tonus krvnih sudova. Također pridonosi regulaciji šećera u krvi.

Kronični umor
Magnezij pomaže u proizvodnji energije te se preporučuje nakon fizičke aktivnosti.