Zašto trebate povećati unos cinka?

| Health |

Pixabay

Cink je esencijalni mineral neophodan za odvijanje brojnih fizioloških procesa i metaboličkih reakcija u organizmu i neophodan je za aktivnosti preko 100 enzima.

Cink često  nazivaju "menadžerom metabolizma" jer podržava imunitet, ima ulogu u sintezi proteina i potreban je za normalan rast i razvoj.

Ljudsko tijelo sadrži oko 2 grama cinka koji je najzastupljeniji u mišićima, kostima, jetri, bubrezima, koži te tkivu prostate. Neophodno je svakodnevno ga unositi jer organizam ne posjeduje razvijen sistem za njegovo skladištenje. Crveno meso, morska hrana, lješnjaci i integralne žitarice imaju najveći sadržaj cinka.

Najpoznatija uloga cinka je u pravilnom funkcioniranju imunološkog sustava. Brojna istraživanja pokazuju da upravo cink može smanjiti težinu i trajanje simptoma prehlade. Cink sprječava vezivanje i širenje virusa u sluznici nosa i usta i tako suzbija upalu.

Osim za jačanje imuniteta, cink se često upotrebljava i u terapiji dijareje, a koristan je i za brže zarastanje rana. Doprinosi očuvanju zdravlja prostate, a uspješno se primjenjuje kod osoba koje imaju akne, ADHD, virus herpes simplex, kao i kod nekih vrsta anemija.

Kada je u pitanju konzumacija, prednost se daje cinku u obliku tableta za žvakanje jer se smatra da se tako cink duže zadržava u ustima, ima duži kontakt s virusima I bolje djelovanje.