Zašto trebate popiti čašu toplog mlijeka prije spavanja?

| Health |

Ako ste iz nekog razloga preskočili večeru, a ne biste željeli otići u krevet praznog želuca, popijte čašu mlijeka.

Mlijeko je odličan izvor hranjivih tvari, dobro je za zdravlje vaših kostiju, a posebno ćete od njega imati koristi ako ga konzumirate prije odlaska na spavanje.

Zašto je mlijeko zdravo?

Iako mnogi to osporavaju zbog masnoća, mlijeko je izuzetno bitno i kada smo na dijeti. Prepuno hranjivih tvari poput kalcija i fosfora te vitamina D mlijeko nam je svima potrebno na dnevnoj bazi. Potiče normalan rad mišića i krvnih žila, osnažuje kosti i zube i ono najvažnije, drži nas hidriranima.

Gubljenje kilograma

Istraživanja su pokazala da žene koje piju mlijeko (s manje masnoće, naravno) puno efikasnije gube kilograme nego one koje ga u potpunosti izbacuju iz dijetnog režima. Osim što može poslužiti kao odlično predjelo, ono je i zdrav snack. Vjerujem da to inače izbjegavate, no čaša mlijeka uz voće može imati samo pozitivan efekt na vaše zdravlje.

Zdravlje kosti i zubi

Znamo da je kalcij neophodan za zdrave kosti, a mlijeko je jedna od namirnica koja ga najviše ima. Sigurno se sjećate da su nam kao maloj djeci pričali o tome koliko je mlijeko zdravo. Apsolutno su bili u pravu s obzirom na to da nam je ono najpotrebnije dok se kosti razvijaju te kasnije za tj. protiv osteoporoze. Isto je i sa zubima. Kalcij jača zube i pomaže u sprječavanju raznih upala te karijesa. Ipak, da bi kalcij djelovao tj. da bi ga tijelo apsorbiralo, neophodan je vitamin D koji je također prisutan u mlijeku.

Smanjivanje tjeskobe

Kažu da je čaša toplog mlijeka idealno rješenje za rješavanje stresa na kraju dana. Pomoći će vam u opuštanju mišića i smirivanju živaca, a žene će posebno razveseliti što smanjuje simptome PMS-a.

Sjajna koža

Legenda kaže da se Kleopatra kupala u mlijeku kako bi joj koža ostala mekana i sjajna. Ako niste toliki egzibicionisti, dovoljno je da popijete par čaša mlijeko dnevno. Mlijeko vam može pomoći i u ublažavanju šteta uzrokovanih toksinima s obzirom na to da je bogato antioksidansima. Ipak, oni koji su netolerantni na mliječne proizvode, ovo će samo pogoršati cjelokupno stanje kože.

Zdravo tijelo

Mlijeko ima substance koje smanjuju krvni tlak i rizik od srčanog udara. Također, smanjuje stvaranje kolesterola u jetri dok vitamini A i B pomažu dobrom vidu.

Mišići

Proteini iz mlijeka odlični za obnavljanje mišića. Nakon vježbe poželjno je popiti čašu mlijeka kako bi tijelo dobilo sve potrebno za obnovu. Pomoći će i da vam se mišići brže smire te će vam nadoknaditi tekućinu koju ste izgubili vježbanjem.