Zašto trebate piti kozje mlijeko

| Health |

Pixabay

Kad je riječ o mliječnim proizvodima, kozje mlijeko spada u najzdravije namirnice.

Sastav kozjeg mlijeka ima najveću sličnost s majčinim mlijekom. Očigledno su to znali i stari narodi, s obzirom na to da su ga preporučivali za jačanje imuniteta, liječenje i jačanje pluća, kao i protiv tuberkuloze. Također, smanjuje rizik za nastanak karcinoma pluća, a mogu ga piti i dijabetičari.

Kozje mlijeko sadrži vitamine B1, B2, B6, B12, važne za jačanje živčanog sustava, a ima i 47 posto više vitamina A u odnosu na kravlje mlijeko. Kalija ima 134 posto više, dok je bakar u četverostruko većim koncentracijama. Obiluje i mineralima kalcijem i fosforom koji su važni za čvrstoću kostiju, kao i cinkom i selenom, snažnim antioksidansima bitnim za održavanje imuniteta.

Kozje mlijeko trebamo piti i zbog obilja oligosaharida koji djeluju protuupalno, a istovremeno reguliraju poremećenu funkciju crijeva, također zbog manjka laktoze, odnosno mliječnog šećera, koje kravlje mlijeko sadrži u daleko većim količinama.

Kod odraslih osoba kozje mlijeko može pomoći u sprječavanju pojave visokog krvnog pritiska i ateroskleroze. Točnije, kalij je odgovoran za održavanje normalnog krvnog pritiska i funkcije srca.

Jedini problem vezan za kozje mlijeko je u tome što ima karakterističan miris i ukus zahvaljujući slobodnim masnim kiselinama koje posjeduje. U svakom slučaju, kozje mlijeko ima nutritivne i zdravstvene prednosti u odnosu na kravlje mlijeko, posjeduje antialergijska svojstva i bolje se probavlja, oko 40 minuta , a kravlje čak čitavih dva i pol sata. Upravo zbog lakše probavljivosti osobito se preporučuje starijim osobama.

Da bi duže trajalo, kozje mlijeko se može i zamrznuti, ali zbog okusa ne duže od pola godine. Jednom odmrznuto kozje mlijeko treba iskoristiti u roku od tjedan dana.