Zašto trebate piti kavu nakon doručka?

| Health |

Jutarnja kava se smatra zdravom navikom zbog pozitivnih učinaka koje ima na vaš organizam, ali samo ako je pijete nakon doručka, a ne na prazan želudac.

Za većinu ljudi je prva jutarnja šalica kave apsolutna potreba. Uostalom, ništa vas neće bolje razbuditi od šalice kave. Zbog ove navike se čak ne trebate osjećati krivima jer konzumacija kave ima brojne zdravstvene koristi.

Studije su pokazale kako je kofein dobar za poticanje metabolizma, smanjit će i rizik od nastanka dijabetesa, ali i smanjiti opasnost od prerane smrti. No, to ne znači da će jutarnja šalica kave na prazan želudac biti dobar izbor.

Instagram/ @ivanamiskovic95

Kava može negativno utjecati na vaš probavni sustav jer kava ubrzava proces stvaranja želučane kiseline koja, ako niste nešto pojeli, može oštetiti sluznicu želuca i izazvati lošu probavu i žgaravicu. Osim toga, konzumacija kave na prazan želudac može izazvati uznemirenost te promjenjivost raspoloženja.

Također, kava može povećati simptome anksioznosti te ubrzati rad srca, izazvati razdražljivost i nemogućnost fokusiranja. Iz tih razloga se preporučuje ispijanje kave s ukusnim doručkom.

No, ako niste preveliki ljubitelj doručka, prije kave pojedite barem neku voćku ili komadić kruha. Vaš probavni sustav će vam biti zahvalan.