Zašto trebate ograničiti unos proteina?

| Health |

Instagram/@oliviaculpo

Proteini su već neko vrijeme najomiljeniji saveznik ljudi koji žele smršavjeti.

Često se savjetuje da ako želite smršavjeti, povećate unos proteina. Istina je da su proteini važna makronaredba. Oni se sastoje od aminokiselina, građevnih blokova mišića te su zato važna dio vaše prehrane  kako biste sačuvali, popravili i povećali mišiće.

No, jeste li znali da je  moguće pretjerati s unosom proteina?

Možete jesti previše bilo čega, uključujući i bjelančevine. Kao i sve druge namirnice, unos proteina bi se trebao ograničiti

Evo što trebate znati o pretjeranom unosu proteina:

Preporučuje se da konzumirate 0,8 grama proteina po kilogramu tjelesne težine.  No, ako ste aktivni i redovito pohađate teretanu trebali biste povećati unos proteina na 1,2 do 1,7 grama proteina po kilogramu tjelesne težine .

Istraživanja pokazuju da je raspoređivanje unosa proteina tijekom dana pri svakom obroku najbolje za sintezu mišićnih proteina, posebno ako ste aktivni. U idealnom slučaju želite da četvrtina vašeg tanjura budu protein pri svakom obroku. Odlučite se za namirnice poput piletine, puretine, te  nemasnih izvora poput sira, grčkog jogurta i jaja.

Proteinima je potrebno više energije za probavu, a često ćete se osjećati puniji u odnosu na obrok koji sadrži ugljikohidrate. Ako vam je cilj gubitak kilograma, ne biste trebali konzumirati više od oko 30 grama proteina tijekom obroka jer će vaše tijelo metabolizirati i pohraniti višak proteina kao masti.

U nekim slučajevima prekomjerno unošenje proteina može biti čak i opasno,ali vjerojatno će vas na to upozoriti liječnik ako se to odnosi na vas. Naime, visoko proteinska dijeta može naštetiti bubrezima. A ako imate srčane bolesti , proteini iz masnijeg ili prerađenog mesa vas mogu dovesti  u probleme.

Neke od manje ozbiljnih nuspojava koje možete očekivati ako pojedete previše proteina su neugodan osjećaj da ste se prejeli, problemi s probavom, odnosno zatvor te problemi s gubitkom kilograma, ako to imate za cilj, jer previše proteina sprječava ulazak u ketozu.

S jednim obrokom ne možete učiniti nepopravljivu štetu. Ako pretjerate s unosom proteina pijte više vode kako biste pomogli bubrezima da premještaju stvari i izbace dušik iz bjelančevina i vašeg sustava.