Zašto je cimet superhrana?

| Health |

Pixabay

Cimet je odličan začin jer svaki desert od jabuka učini čarobnim, a u jesen i u tijeku zime je nezamjenjiv dodatak svakom toplom napitku. U svemu tome, nismo ni svjesni koliko je dragocjen za naše zdravlje.

Cimet se od davnina koristi kao izuzetno zdrav začin, a potječe s Istoka. Utvrđeno je da smanjuje razinu šećera u krvi, ne potičući pretjerano lučenje inzulina, što je važan faktor pri mršavljenju. Uspješno topi i masne naslage, regulira probavu, smanjuje trigliceride i loš kolesterol u krvi. Cimet je prirodni konzervans pa kada se dodaje hrani usporava rast i razvoj bakterija. Veliki je izvor mangana, vlakana, željeza i kalcija.

A što je najvažnije, kada ga koristimo za vitkost, ne moramo gladovati.

Za mršavljenje ne moramo drastično promijeniti jelovnik, potrebno je samo u doručak i ručak dodatno uključiti običan jogurt s malo cimeta ili žličicu cimeta dodati u pola litre prokuhane vode. Skuhani napitak treba poklopljen ostaviti da odstoji pola sata i piti svako jutro na prazan želudac.