Zašto trebate konzumirati sirutku

| Health |

 

Instagram/ @sirevi.hr

Sirutka spada u jedno od najmoćnijih prirodnih ljekovitih preparata.

Sirutka je nusproizvod koji nastaje pri proizvodnji sira i jogurta, a u njoj ostaju najbolji i najvrjedniji sastojci mlijeka.
Konzumiranje sirutke pospješuje rast i razvoj probavnog trakta, a preporučuju se i u prevenciji i terapiji oboljenja jetre, kao što je masna jetra, ciroza i mononukleoza. Djelotvorna je i kod osteoporoze, povišenog kolesterola i krvnog tlaka, upalnih procesa i poboljšanje rada bubrega.

Proteini iz sirutke su poznati kao brzi proteini jer se brzo apsorbiraju i izravno opskrbljuju mišićne stanice energijom i neophodnim aminokiselinama. Zbog efekta koji postiže, sirutka se preporučuje atletičarima i rekreativcima jer osigurava brz oporavak mišića poslije treninga. Ona je i izvanredan izvor proteina i za trudnice jer je kod njih za trećinu povećana potreba za bjelančevinama. Sadrži kompletne proteine i osigurava sve aminokiseline neophodne za dobro zdravlje.

Sirutka je prirodno bogata esencijalnom aminokiselinom triptofan, koja predstavlja prirodni sedativ. Kao takva stimulira lučenje serotonina, najpoznatijeg neurotransmitera za stvaranje osjećaja relaksiranosti i pospanosti. Također, sirutka smanjuje apetit, snižava kolesterol i čisti zubne naslage sprječavajući karijes. 

Kako biste osjetili maksimalan učinak ove dragocjene tekućine koju su naše prabake koristile kao lijek, konzumirajte pola do jedne litre sirutke dnevno. Najbolje ju je piti ujutro na tašte te uz doručak, ali učinak ćete osjetiti i konzumirajući sirutku u prahu.