Zašto trebate konzumirati naranče?

| Health |

Instagram/@thefashionfraction

Jedno od najpopularnijih agruma je naranča.

Svi znamo da su agrumi dobri za naše zdravlje, ne samo zbog vitamina C kojeg sadrže, nego i zbog mnogih drugih sastojaka poput kalija, kalcija, folne kiseline, fosfora i željeza. Osim toga, imaju niski udio kalorija te ih možete konzumirati tijekom cijele godine.

Naranča je citrusno voće okruglog oblika, grublje narančaste kore i sočnog narančastog mesa. Ovisno o vrsti može biti slatkog, gorkog ili kiselog okusa te je odličan izvor vitamina C i flavonoida. Naime, jedna naranča sadrži gotovo 100% preporučene dnevne vrijednosti unosa vitamina C, a kombinacija antioksidansa i flavonoida čine ju jednom od najzdravijih vrsta voća.

Naranče sadrže čak 170 različitih fitonutrijenata i više od 60 različitih flavonoida, od kojih mnogi imaju protuupalna, antikancerogena i antioksidativna svojstva. Ovi spojevi će spriječiti nastanak krvnih ugrušaka. Dobar su izvor vlakana, vitamina A i B, amino kiselina, beta karotena, pektina, kalija, folne kiseline, kalcija, cinka, željeza, mangana, fosfora i natrija.

Kako god bilo, pobrinite se da u kući uvijek imate jednu ili više vrsta agruma. Osim što su ukusni i dobri za vas i vaše zdravlje, dobri su i za djecu kojoj se konzumacija agruma preporučuje već od napunjene prve godine života.