Zašto trebate kavu zamijeniti čajem?

| Health |

Instagram/ @travel_inhershoes

Šalica prve jutarnje kave je mnogima navika koje se teško odriču, no činjenica je da jedan od najpopularnijih napitaka na svijetu nije najbolja opcija kada je riječ o zdravlju.

Jedan od razloga zbog kojih mnogi stručnjaci preporučuju kavu zamijeniti čajem je negativan efekt koji kava ima na naše zube i oralno zdravlje. Prelazak na čaj održat će bjelinu vaših zuba, posebice ako su vaš izbor bijeli i zeleni čaj.

Nefiltrirana kava poput espressa ima najveći udio korisnih antioksidansa, ali u isto vrijeme u organizam donosi i najviše lošeg kolesterola koji može povećati rizik od srčanog i moždanog udara. Osim toga, kofein može doprinijeti nemiru i nesanici pa biste prelaskom na čaj trebali bolje spavati.

No, to nije jedina prednost koju ćete osjetiti ako kavu zamijenite čajem. Previše kave može značiti i previše stimulacije. Ljudi koji su osjetljivi na kofein mogu postati nervozni i razdražljivi. Mala je vjerojatnost da će vam se to dogoditi ako kavu zamijenite čajem.

Iako sadrži male količine minerala, previše kave u organizmu može otežati tijelu apsorpciju magnezija, a to možete izbjeći prelaskom na čaj. Osim toga, kava je diuretik pa će vam čaj osigurati hidrataciju organizma zbog čega ćete se bolje osjećati.