Zašto trebate jesti više krastavaca?

| Health |

 

Pixabay

Krastavci su jedna od najstarijih i najboljih namirnica za zdravlje i ljepotu.

Puni su vitamina i minerala zbog čega spadaju u grupu namirnica koje zovemo superhranom.

Krastavci obiluju mineralima koji čine kožu lijepom i zdravom, pomažu u probavi i skidanju viška kilograma jer su zbog visoke količine vode koju sadrže u sebi i malog broja kalorija, idealna je namirnica za one koji žele skinuti suvišne kilograme ili održavati tjelesnu težinu.

Zbog visokog udjela vode, krastavac će pomaže tijelu izbaciti nepotrebne otrove i nečistoće, dobar je i za razgradnju bubrežnih kamenaca.
 
Ako vam se oči osjećaju umorne, stavite kriške krastavaca na njih. Iako je ovaj potez postao toliko učestao da ga možemo smatrati klišeom, krastavac uistinu pomaže u smanjivanju podočnjaka i natečenih očiju zbog svoj antiupalnih sastojaka.

Krastavci čine kosu i nokte zdravijima i ljepšima, a silicij u njim ujedno potiče i rast kose.

Zahvaljujući sastojcima poput pinorezinol, sekoizolaricirezinol i laricirezinol smanjuje rizik od razvoja nekoliko vrsta karcinoma koji uključuju rak jajnika, dojki, prostate i maternice.

Konzumacija krastavaca smanjuje kolesterol, kontrolira tlak te pomaže dijabetičarima zbog hormona koji se nalazi u soku krastavaca, a koji pomaže gušterači da normalno radi i proizvodi inzulin koji je ključan za dijabetičare.

Krastavac sačinjava 90 posto vode, pa ako vam dosadi piti vodu i odličan je za hidrataciju tijela. 

Pomaže u liječenju opeklina i u borbi protiv vrućine. Ako narezani krastavac stavite na opečena područja i pustite da djeluje, osjetit ćete instantno olakšanje.

Još jedna zanimljiva činjenica je da su krastavci bolji od energetskih pića jer sadrže vitamin B i ugljikohidrate koji su dobar izvor energije koji će vas dići iz uspavanosti i dati potrebnu injekciju energije.