Zašto trebate jesti čokoladu?

| Health |

Instagram/ @acookienameddesire

Dobro je poznato da tamna čokolada ima brojne prednosti, ali stručnjaci sa Sveučilišta u Londonu su došli do još jednog zanimljivog otkrića

Tamna čokolada sadrži psihoaktivni sastojak koji stvara jednak osjećaj kao i kod korištenja kanabisa. To je feniletilamin, neuromodulator koji pomaže u regulaciji raspoloženja.

U okviru studije koja je provedena na 13.626 osoba, oni koji su pojeli samo 15 grama tamne čokolade imali su 70 posto manju vjerojatnost da prijavljuju simptome depresije. Osim toga, svojstva tamne čokolade slična kanabinoidima stvaraju sličan ukus, tvrde s londonskog Sveučilišta.

Složene kombinacije flavonoida u tamnoj čokoladi mogu pomoći u borbi protiv depresije. Naime, autorica studije, doktorica Sara Jackson piše da studija pruža dokaze da konzumiranje čokolade, posebno tamne, može smanjiti simptome depresije.

"Moglo bi se dogoditi da depresija uzrokuje gubitak interesa za konzumiranjem čokolade među ljudima, a možda postoje i drugi faktori zbog kojih ljudi manje jedu tamnu čokoladu", dodaje Jackson.

Ipak, napominju stručnjaci, ni s čokoladom ne treba pretjerivati jer to može škoditi vašoj liniji. Jedite sve u normalnim količinama, a čokolada neka bude poslastica kojom ćete se nagraditi nakon zdravog obroka.