Zašto trebate jesti celer?

| Health |

Instagram/ @simpleishliving

Celer je visoko vrijedna biljka u svom podzemnom (korijen) i nadzemnom (lišće) dijelu.

Poznavale su ga drevne kulture i civilizacije od Egipta do Grčke, Rima i Bliskog istoka, a svoje je mjesto našao i u najpoznatijim epovima Stare Grčke - Ilijadi i Odiseji. Celer kojeg koristimo u prehrani i u pripremi hrane je predstavnik plemenitije vrste iste biljke koja se može naći u prirodi i kao samonikla.

Divlji oblik je znatno gorči pa se ne upotrebljava svakodnevno kao povrće. Celer je dobar izvor kalija, vitamina C i vitamina K, kao i beta karotena. Osim tih tvari u celeru su sadržani natrij, kalcij i fosfor. Pospješuje rad bubrega i cjelokupnog mokraćnog traka, a doprinosi bržem i učinkovitijem izbacivanju štetnih tvari topivih u vodi putem izlučivanja mokraće.

S obzirom da celer sadrži značajnu količinu prehrambenih vlakana, on predstavlja i namirnicu koja sudjeluje u održavanju funkcije i pravilnog rada crijeva. Savršen je i za detoksikaciju cjelokupnog organizma.

Anthony William u svojoj knjizi Medicinski medij (Planetropija) tvrdi da je sok od celera (lišća) dosolvno lijek za mnoge zdrastvene probleme te da ga treba svakodnevno konzumirati i to 4,5 dl svako jutro 20 minuta prije doručka.