Zašto trebate češće jesti špinat?

| Health |

Pixabay

Špinat je zeleno lisnato povrće koje pripada skupini namirnica s odličnim nutritivnim sastavom.

Špinat je bogat izvor antioksidansa i ima odlična antikancerogena svojstva. Također je bogat izvor fitonutrijenata koji poboljšavaju cjelokupno zdravlje i štite od nastanka raznih bolesti. Ima nisku kalorijsku vrijednost i nizak udio masti (100g svježeg špinata sadrži samo 23 kcal).Odličan je izvor topivih vlakana pa predstavlja jednu od najučinkovitijih namirnica u procesu mršavljenja, ali i regulaciji razine kolesterola.

Svježi špinat je odličan izvor antioksidativnih vitamina A i C, luteina i beta karotena. Kada se ovi spojevi udruže, čine odličnu zaštitu od raznih bolesti

Špinat je bogat mineralima kao što je kalij, magnezij, mangan, cink i bakar. Kalij je važan za opskrbu stanica vodom, regulira rad srca i krvni tlak. Bakar je potreban tijelu kako bi proizvodio crvena krvna zrnca. Cink je potreban za rast i razvoj, proizvodnju kvalitetne sperme i poboljšanje probave.

Špinat je odličan izvor omega 3 masnih kiselina koje poboljšavaju koncentraciju, zdravlje kardiovaskularnog sustava, štite od nastanka bolesti srca i srčanog udara.

Špinat je dostupan tijekom cijele godine, a možete ga pripremati kao salatu, predjelo, ali i glavno jelo.