Zašto trebamo pripaziti na unos vitamina D i u kojim namirnicama ga ima najviše?

| Health |

Namirnica s malo kalorija
Gljive

Vitamin C se uvijek spominje kao najvažniji dio prehrane pa se pri tome zaboravlja vitamin D i njegove koristi za ljudski organizam.

Iako se vitamin D apsorbira iz sunčeve svjetlosti, ipak nije preporučljivo izlaganje suncu u dugim intervalima pa je potrebno da se ljudi snalaze i na druge načine, a jedan od njih je i prehrana bogata vitaminom D.

Suplementi su nešto čemu se većina okreće, ali najzdraviji način za unos vitamina D su namirnice bogate istim.

U nastavku vam donosimo namirnice bogate vitaminom D koje bi trebali češće konzumirati.

Tunjevina iz konzerve

Svi znaju da je konzumiranje tunjevine preporučljivo, a sada postoji još jedan razlog koji to potvrđuje. Tunjevina iz konzerve sadrži u sebi vitamin D, a kao što je poznato, možete je kombinirati s tjesteninama, pripremiti je s povrćem kao salatu ili čak može obogatiti bilo koja druga zanimljiva glavna jela.

Jaja

Ne treba pretjerivati s konzumiranjem jaja zbog kolesterola, ali njihovo umjereno korištenje u prehrani nosi sa sobom brojne prednosti. Neki ljudi jedu samo bjelanca, ali time propuštaju priliku da unesu cink, selen i vitamin D koji se nalaze u žumanjcima. Imajte to na umu prilikom naredne pripreme omleta.

Sardine

Još jedna riba iz konzerve koja je pristupačna i zdrava. Sardine su bogate proteinima, omega-3 masnim kiselinama, kalcijem i spomenutim vitaminom D. I one su zahvalne za kombiniranje uz brojna jela kao i tuna, a mogu biti poseban sastojak u ribljem gulašu.

Gljive

Zanimljivo je da nisu sve gljive bogate vitaminom D, nego samo one koje su tretirane visokom dozom UV svjetlosti. Svakako nećete pogriješiti ako u svoju prehranu uvrstite neku vrstu gljiva, ali provjerite deklaraciju kako biste znali koja je vrsta bogatija ovim vitaminom.