Zašto trebamo jesti dinju?

| Health |

Pixabay

Jedna od omiljenih ljetnih poslastica - dinja, ne samo da je idealna za hidrataciju organizma, nego i za zdravlje.

Ukusna i aromatična, dinja sadrži veliki broj antioksidansa koje štite organizam, kako od obične prehlade, tako i od mnogih ozbiljnijih bolesti.
U narodnoj medicini se ovo povrće preporučuje poslije obilnog znojenja, a dobro je i za živčani sustav. Uz osvježavajuću dinju brže prolaze posljedice uboda insekata, ali se i koža brže oporavlja ako izgori na suncu.

Dinja sadrži nutrijente važne za zdravlje očiju. Osim što pomažu u što dužem očuvanju oštrine vida, oni štite oko od štetnih sunčevih zraka. Nutricionisti ističu da obilje beta-karotena, koji se, osim u dinji, nalazi u svom žuto-narančastom voću i povrću, pomaže oboljelima od astme jer pomaže u dobivanju kisika, čime se smanjuje rizik od alergijskih reakcija.

S obzirom na velike količine kalija, dinja se preporučuje i onima koji pate od hipertenzije. Kalij pomaže organizmu u oslobađanju viška natrija i tako smanjuje povišen krvni pritisak. Kalij je potreban i za reguliranje ravnoteže vode i igra važnu ulogu u prijenosu električnih impulsa do srca. Biljna vlakna iz dinje povoljno djeluju na čišćenje organizma od štetnih supstanci i predstavljaju pravi recept za liječenje nadutosti. Istovremeno, obilje vode u njoj potiče rad bubrega.

Dinju bi trebalo jesti što češće jer je prepuna vitamina i drugih važnih sastojaka neophodnih organizmu.