Zašto svako jutro trebate popiti čašu tople vode prije doručka?

| Health |

 

Konzumacija čaše tople vode na prazan želudac pozitivno utječe na vaše tijelo, a mi vam u nastavku donosimo 4 razloga da to počnete raditi svaki dan.

Ispijanje tople vode svakog jutra može pomoći kod brojnih zdravstvenih tegoba, ali treba paziti da temperatura ne prelazi 50 stupnjeva jer u suprotnom može rezultirati opekotinama u grlu i ustima.

U nastavku pročitajte 4 zdravstvene prednosti pruža čaša tople vode na prazan želudac.

Čisti sinuse
Čaša tople vode pomaže kod simptoma infekcije gornjeg dišnog sustava.Ako imate začepljen nos, topla voda pomaže u čišćenju i otvaranju dišnih puteva jer njezina toplina brže pročišćava sluz. Također, temperatura tekućine koju pijemo može utjecati na simptome prehlade.

Pomaže zubima
Stomatolozi ističu da je topla voda bolji izbor za zdravlje zubi i protetiku. Naime, neke bijele plombe se zbog hladne vode mogu stisnuti i odvojiti se od zuba. Zato je važno voditi računa da voda koju pijete ne bude prevruća, niti prehladna. Preporuka je da pijete vodu sobne temperature.

Poboljšava probavu
Topla voda proširuje krvne tanjuriće i stimulira protok krvi prema crijevima, te poboljšava rad probave. Ako popijete čašu tople vode na prazan želudac, ona će odmah pojuriti prema crijevima gdje je i najpotrebnija. Za razliku od hladne, topla voda brže hidrira, a u kombinaciji s hranom brže otapa masti koje su zbog toga lakše probavljive.

Čisti tijelo od toksina
Toplina vode podiže toplinu tijela uzrokujući znojenje, a svima nam je poznato da kroz znoj izlučujemo štetne spojeve iz tijela. Ako svaki dan pijete toplu vodu i dodate joj malo limuna, to će vam pomoći uspostaviti ravnotežu kiseline koju unosimo hranom, a ako niste ljubitelj limuna, pokušajte piti zeleni čaj koji smanjuje broj slobodnih radikala u tijelu.