Zašto svaki dan trebate pojesti šaku badema?

| Health |

 

Orašasti plodovi su super izbor ako želite dotjerati liniju, a njihove blagodati na naše zdravlje su univerzalno priznate.

Svi znamo da su bademi (kao i ostali orašasti plodovi) odličan izvor zdravih masti. Orašasti plodovi su općenito puni proteina te pomažu u izgradnji mišića, a također osiguravaju dodatnu energiju.

Ispostavilo se da bademi pružaju i puno više toga.

Evo što možete očekivati ako jedete šaku badema svaki dan.

Smanjen rizik od srčanih bolesti
Studije su pokazale da samo 50 g badema dnevno pomaže u održavanju dobrog rada krvnih žila te povećava antioksidanse u krvotoku čime smanjuje krvni tlak i poboljšava protok krvi.

Kvalitetan san
Iako je potrebno još istraživanja za uvjerljive dokaze, s obzirom na to da su bademi dobar izvor magnezija, kalcija i melatonina, rane studije sugeriraju da mogu biti dobri za poticanje opuštanja mišića i poticanje sna.

Bogat izvor vitamina E
Bademi su dobar izvor vitamina E , što pomaže obraniti stanice od oksidacije kolesterola, što može dovesti do srčanih bolesti.Rana ispitivanja također su ukazala na zaštitu od Alzheimerove bolesti, a pokazalo se i da vitamin E štiti stanice od oksidativnih oštećenja, što može dovesti do znakova starenja.

Pomažu u mršavljenju
Kroz sitost, konzumiranje badema može pomoći kod gubitka kilograma , unatoč visokom broju kalorija i dobrih masti.

Poboljšavaju kognitivne funkcije
Visoke razine vitamina E ,točnije alfa-tokoferola, koji je oblik koji tijelo najbolje apsorbira, objašnjavaju zašto se bademi smatraju 'hranom za mozak'.

Poboljšava zdravlje kože i kose
Bademi sadrže puno B-kompleksa, riboflavina, cinka, niacina, željeza i vitamin E koji svi koriste zdravoj koži i kosi.

Imat ćete bolju probavu
Šaka badema na dnevnoj bazi odlična je za probavu. Ne samo da poboljšava crijevnu mikrofloru, već i povećava broj dobrih bakterija te smanjuje broj onih loših, koje su povezane s nizom problema poput dijabetesa tipa 2, srčanih bolesti, mentalnih problema, astme, problema s kožom, pa čak i rakom.