Zašto su naranče savršen izbor za užinu?

| Health |

Jedno od najpopularnijih voća za užinu je naranča, I to s razlogom.

Prvo i osnovno - naranča je izvrstan izvor vitamina C.

Jedna srednja naranča može ispuniti oko 72% dnevne potrebe za vitaminom C. A zašto je ovaj vitamin toliko bitan? Pa jedan od razloga je taj što je vitamin C zapravo antioksidans koji igra ključnu ulogu u obrani organizma od štetnih utjecaja slobodnih radikala.

Također smanjuje upale u stanjima povezanih s imunološkim sustavom kao što je artritis. Iako je ovaj podatak sporan, istraživanja ukazuju na to da vitamin C igra važnu ulogu u jačanju imunološkog sustava, štiti organizam od prehlada, kašlja ili bilo kojih drugih uobičajenih infekcija.

Naranče sadrže čak 170 različitih fitonutrijenata i više od 60 različitih flavonoida, od kojih mnogi imaju protuupalna, antikancerogena i antioksidativna svojstva. Ovi spojevi će spriječiti nastanak krvnih ugrušaka. Dobar su izvor vlakana, vitamina A i B, amino kiselina, beta karotena, pektina, kalija, folne kiseline, kalcija, cinka, željeza, mangana, fosfora i natrija.

Kako god bilo, pobrinite se da u kući uvijek imate jednu ili više vrsta agruma. Osim što su ukusni i dobri za vas i vaše zdravlje, dobri su i za djecu kojoj se konzumacija agruma preporučuje već od napunjene prve godine života.

Također je važno napomenuti da kada režete naranču, ne uklanjate bijela vlakna koja ostanu na kožici. Ona su vrlo hranjiva, ublažuju probleme s disanjem, poboljšavaju probavu i oralnu higijenu.