Zašto su bademi najdraži orašasti plodovi celebrityja?

| Health |

Pixabay

Orašasti plodovi često se proglašavaju kao jedan od najzdravijih zalogaja, a blagodati badema su univerzalno priznate.

Obožavatelji badema tvrde da su ovi plodovi bogati vitaminom E tajna svega, od blistave kože do sjajne kose i pojačane snage mozga.

No, jesu li te tvrdnje legitimne?

Ukratko, da. Iako se bademi zapravo ne smatraju orašastim plodovima, već sjemenkama, oni imaju veliku količinu hranjivih sastojaka te se mogu konzumirati na bezbroj načina. Od  alternativnih oblika mlijeka, maslaca, ulja i brašna te u raznim receptima.

Možemo ih uvrstiti u doručak, kao i u salate i umake te su sjajan izvor omega 3, polinezasićenih esencijalnih masnih kiselina, kao i bjelančevina, vlakana, hranljivih sastojaka i vitamina.

U nastavku pročitajte koje su blagodati badema.

Uravnotežuje kolesterol

Studije su pokazale da bademi, za ljude normalne težine, mogu pomoći nižoj razini lipoproteina lošeg kolesterola niske gustoće (LDL).

Izvor su vitamin E

Oni su također dobar izvor vitamina E , što pomaže obraniti stanice od oksidacije kolesterola, što može dovesti do srčanih bolesti.

Rana ispitivanja također su ukazala na zaštitu od Alzheimerove bolesti, a pokazalo se i da vitamin E štiti stanice od oksidativnih oštećenja, što može dovesti do znakova starenja.

Pomažu u mršavljenju

Kroz sitost, konzumiranje badema može pomoći kod gubitka kilograma , unatoč visokom broju kalorija i dobrih masti.

Smanjuju neke rizike od raka

Iako se za mnoge zdravstvene namirnice tvrdi da smanjuju rizik od rak, dokazano je da bademi utječu na neke vrste.

Jedna studija otkrila je da velika potrošnja badema smanjuje rizik od razvoja raka dojke za dva ili tri puta.

Također, pokazala je da oni značajno smanjuju rizik od raka debelog crijeva i kod muškarca i kod žena.

Smanjuju rizik od srčanih bolesti

Studije su pokazale da samo 50 g badema dnevno pomaže u održavanju dobrog rada krvnih žila te povećava antioksidanse u krvotoku čime smanjuje krvni tlak i poboljšava protok krvi.

Poboljšavaju san

Iako je potrebno još istraživanja za uvjerljive dokaze, budući da su bademi dobar izvor magnezija, kalcija i melatonina, rane studije sugeriraju da mogu biti dobri za poticanje opuštanja mišića i poticanje sna.

Jačaju zdravlje crijeva

Bademi pomažu zdravlju našeg mikrobioma zbog probiotika koji utječe na crijevne bakterije.

Poboljšavaju kognitivne funkcije

Visoke razine vitamina E ,točnije alfa-tokoferola, koji je oblik koji tijelo najbolje apsorbira, objašnjavaju zašto se bademi smatraju 'hranom za mozak'.

 Poboljšava zdravlje kože i kose

Iako nedostaju istraživanja, bademi sadrže puno B-kompleksa, riboflavina, cinka, niacina, željeza i vitamin E koji svi koriste zdravoj koži i kosi.