Zašto ste se odjednom naglo udebljali?

| Health |Pixabay

Ništa nije više obeshrabrujuće od trenutka kada shvatite da na vagi imate više kilograma od onoga što ste mislili, a niste sigurni koji je uzrok tome.

Ponekad dođe do neobjašnjivog debljanja za koje nam se čini da dođe preko noći, niotkuda i bez nekog posebnog razloga, ali naravno da postoje mogući uzroci.

Donosimo vam 3 neočekivana uzroka naglog debljanja:

Manjak sna
Loš san znanstveno je povezan s dobitkom kilograma. Razlog leži u tome što hormoni koji reguliraju apetit stimuliraju one koji vam govore da ste gladni upravo u budnom stanju. Još jedan od razloga je i taj što kad ste umorni, postoji puno manja šansa da se više krećete kroz dan.

Stres
Baš poput nedostatka sna, stres može uzrokovati debljanje zbog hormona. Kada je tijelo pod stresom, pojačano luči hormon kortizol koji dovodi do povećanog apetita, a i stres je često razlog zašto ne možete spavati po noći.

Sol
Ponekad je jednostavan razlog dobitka kilograma količina soli koju unosite u organizam. U tom slučaju niste zapravo dobili masno tkivo, nego vaše tijelo zadržava velike količine vode, kako bi se riješilo soli. Osim čiste morske soli, veliki izvori su i umaci za salatu, smrznuta jela i kruh.