Zašto si trebate priuštiti vruću kupku više puta tjedno?

| Health |

Nije novitet koliko blagodati krije vruća kupka za naše zdravlje.

Kupanje u vrućoj kupki najmanje četiri puta tjedno može smanjiti krvni tlak, ali i rizik od dijabetesa tipa 2, pokazalo je novo istraživanje koje je predstavljeno na godišnjem sastanku Europskog udruženja za proučavanje dijabetesa (EASD).

Prethodna istraživanja su zaključila da su saune i hidromasažne kade povezane s poboljšanom kvalitetom spavanja i zdravljem srca.

Novo istraživanje analiziralo je više od tisuću odraslih ljudi s dijabetesom tipa 2 i efekte koje je redovno kupanje imalo na njihovo zdravlje.

Pacijenti su podijeljeni u tri grupe, na temelju učestalosti kupanja.

Prva grupa se kupala četiri ili više puta tjedno, druga grupa se kupala jednom do četiri puta tjedno, a treća grupa se kupala u toploj kupki jednom tjedno.

Istraživači su također prikupljali i uspoređivali podatke, uključujući fizička mjerenja i krvne testove od sudionika u svakoj grupi. Oni s većom učestalošću kupanja pokazali su smanjenje tjelesne težine, uredniji krvni tlak i glikirani hemoglobin, vrstu koja kontrolira šećer u krvi. Svi ovi faktori zajedno mogu pomoći u smanjenju rizika od dijabetesa tipa 2.

U prosjeku, odrasli čije su se mjerene vrijednosti smanjile, kupali su se u vrućim kupkama četiri puta tjedno najmanje 16 minuta. Obećavajući učinci na šećer i nivo krvnog tlaka ostali su isti, bez obzira na dob, težinu, spol i povezane lijekove.