Zašto ponekad kontracepcijske pilule ne djeluju?

| Health |

Kontracepcijske pilule su jedna od najčešćih metoda kontracepcije i ako se uzimaju pravilno, imaju izuzetno visoku učinkovitost.

Ipak, postoje situacije u kojima one ne djeluju,a to se najčešće događa iz sljedećih razloga.

Pixabay

Zaboravili ste popiti pilulu ili ste prekasno počeli s novim pakiranjem

Najčešći razlog zbog kojeg kontracepcijske pilule ne djeluju je taj što ih žene ne uzimaju redovno. Ako zaboravite popiti pilulu koja je u sredini ili kraju pakiranja, vjerojatno neće doći do začeća, ali ako počinjete novi ciklus i preskočite neku od prvih 7, tu može nastati problem.
Kako se više ne biste našli u sličnom problemu, koristite alarm ili aplikaciju koja će vas podsjećati na redovno uzimanje.

Uzimate pilule u različito vrijeme svakog dana

Vremenske oscilacije od 3-4 sata neće biti problem kod kombinirane hormonske kontracepcije (pilule s estrogenom i gestagenom), iako se preporučuje što veća preciznost.
No, ako pijete pilule koje sadrže samo gestagen, morate biti pažljiviji s rasporedom uzimanja. S obzirom na to da sadrže samo jedan hormon, čak i manja nepravilnost u uzimanju može smanjiti njihovu pouzdanost.

Pijete određene antibiotike

Većina antibiotika ne utječe na djelovanje kontracepcijskih pilula, ali ima i onih koji mogu smanjiti njihovo djelovanje. Ako vam je dijagnosticirana neka teža bolest ili je predviđena dugotrajna terapija, svakako napomenite liječniku da uzimate hormonsku kontracepciju.

Koristite gospinu travu

Gospina trava je biljni lijek koji se najčešće uzima kod psihičkih stanja kao što su depresija i tjeskoba. Ova biljka može povećati razgradnju estrogena i tako učiniti oralnu kontracepciju manje efikasnom. Koristite li kontracepcijske pilule, izbjegavajte gospinu travu i razmotrite uzimanje drugih biljnih preparata u dogovoru s liječnikom.