Zašto piti vodu s limunom?

| Health |

instagram/@ubiome

Voda s limunom napitak je u koji se kunu mnoge Instagram zvijezde.

Tvrde da im upravo taj napitak pomaže u gubitku kilograma,čisti tijelo od toksina te osigurava dnevnu dozu antioksidansa i vitamina C. Također, voda s limunom nas potiče na cjelodnevnu hidrataciju,odnosno unos dovoljne količine vode tijekom dana.

Vitamin C koji se nalazi u citrusima pomaže u smanjenu nastajanja bora i u obnavljanu kože oštećene od sunca. Konzumacija tople ili hladne vode s limunom ujutro na tašte koristi se za poticanje probavnog sustava,a ako popijemo čašu vode s limunom nakon obroka smanjujemo mogućnost nastajanja lošeg zadaha. Limunska kiselina može spriječiti i nastanak bubrežnih kamenaca pošto citrati koji se nalaze u njoj urin čine manje kiselim te razbijaju malo kamenje te uz pomoć vode iste izbacuju iz tijela.

Potrebno je naglasiti da se prava voda s limunom mora raditi sa svježim limunom te se sam okus vode može pojačati dodatkom drugih sastojaka poput mente,đumbira ili cimeta.

Iako voda s limunom ima mnoge prednosti postoje i loše strane pretjerane konzumacije iste. Ako se pije ujutro na tašte prouzrokuje žgaravicu jer citrusi pojačavaju lučenje želučanih kiselina te oštećuje zubnu caklinu što dovodi do preosjetljivosti zuba i nastajanja karijesa.

Mnogi ljudi osporavaju tvrdnje da voda s limunom pomaže u gubitku kilograma, no ako sagledamo da konzumacijom nje umjesto napitaka s rafiniranim šećerom zaista smanjujemo unos nepotrebnih kalorija, možemo reći da pomaže.