Zašto ove jeseni ne smijete zaboraviti na redovito jedenje šipka?

| Health |

Možda se čišćenje šipka čini kao prevelika gnjavaža, ali malo truda će se zasigurno isplatiti.

Postoje brojni razlozi zbog kojih ove jeseni ne smijete preskočiti sezonu šipaka. Ne samo što je riječ o jednoj od najstarijih namirnica na svijetu, nego se radi i o "najljekovitijem" voću koje poznajemo.

Šipak potječe još od 6.000 godine prije nove ere i vjeruje se da je prva kultivirana namirnica. Ovaj drevni poljoprivredni proizvod dio je grčke umjetnosti i mitologije, a stanovnici Mezopotamije su vjerovali kako je stablo šipka zapravo sveto stablo. U Japanu se vjerovalo kako upravo šipak tjera zle duhove, a prema islamskoj legendi svaki šipak sadrži zrno koje se spustilo iz raja.

Postoji razlog zašto je šipak bio toliko cijenjen u prošlosti. Opisane kao “najljekovitije” voće na svijetu, ove male ali moćne kuglice pune su antioksidansa koji ublažavaju upalne procese i zadebljanje arterija. Drugim riječima, šipak pomaže vašem srcu da ostane zdravo, a pojavljuju se i dokazi kako može pomoći i u borbi protiv raka.

Iako su studije još uvijek male te je potrebno još istraživanja, zasad se čini da šipak smanjuje protok krvi prema tumorima, što sprječava da ćelije raka dobivaju nutrijente. Također se istražuje i mogućnost da šipak sprječava rast prostate, kao i raka pluća, dojke i debelog crijeva.

Šipak sadrži elaginsku kiselinu, odnosno antioksidans koji stimulira proizvodnju kolagena. Ukratko, više kolagena znači manje bora na vašoj koži.