Zašto omiljeno pecivo i kava nisu baš najbolji izbor za doručak?

| Health |

 

Instagram/@camilacoelho

Peciva, svježe cijeđeni sok od naranče, jogurt i kava su namirnice koje zvuče kao savršen odabir za doručak, odnosno prvi obrok u danu.

No, nutricionisti upozoravaju da ako ih konzumirate na prazan želudac, možete napraviti više štete nego koristi. Proizvodi od prhkog i lisnatog tijesta sadrže kvasac koji će nas napuhati, ali ne i najesti.

Slatkiši će povećati razinu inzulina i napasati vašu gušteraču koja je još u fazi buđenja, a jogurt, iako je zdrav, napasat će mliječnu kiselinu, ako se konzumira na prazan želudac.

Insstagram/@and_save

Nadalje, voće je puno vlakana koja su inače zdrava i potrebna našem organizmu, ali rano u jutro mogu oštetiti želučanu sluznicu, a povrće poput rajčice prepuno je taninske kiseline koja se nikako ne preporučuje u jutarnjim satima dok je zeleno povrće puno je aminokiselina koje nakon konzumacije na prazan želudac mogu dovesti do nadutosti i žgaravice.

Također, ne preporučuje se konzumacija začinjene hrane na prazan želudac jer će ona povećati proizvodnju kiseline u trbuhu i uzrokovati probleme u probavnom sustavu.

Gazirana pića i citrusi strogo su zabranjeni jer napadaju sluznicu, usporavaju dotok krvi u želudac i time usporavaju probavu te dugoročno mogu izazvati gastritis i čir na želudcu.