Zašto masti možete (i trebate) jesti čak i ako ste u procesu mršavljenja

| Health |

Mast je jedna od tri makronutrijenata koja vaše tijelo treba za ispravno funkcioniranje, tako da jedenje masti nije samo korisno, već je i od neophodne važnosti za zdravlje cijelog organizma.

Skoro sva hrana sadrži masnoće,a to pokazuje koliko su masnoće važne za zdravlje cijelog organizma.

Između 20-30 % dnevne potrošnje kalorija trebamo unositi iz masti. Masti su sjajan izvor i skladište energije. Kao važan deo ćelijskih membrana, masti kontroliraju što ulazi i izlazi iz ćelija.

Donosimo vam 5 procesa za koje su masti neophodne.

Iskorištavanje vitamina

Vitamini A,D,E i K se rastvaraju u masti, što znači da masnoće u hrani pomažu apsorbirati crijevima ove vitamine u našem tijelu.

Razvoj živčanog sustava

Masti su strukturalne komponente, ne samo za membrane ćelija u mozgu već i za mijelin, sloj koji obavija svaku živčanu stanicu, pomažući im da brže prenose poruke.

Energija

Na razini jednog grama, masnoće su najefikasniji izvor energije. Svaki gram masnoće pruža 9 kalorija energije za tijelo, a ugljikohidrati ili proteini samo 4.

Balans hormona

Masti su strukturalni dio nekih od najvažnijih stvari u tijelu uključujući prostaglandine, supstance nalik hormonima koje reguliraju različite funkcije.

Zdrava koža

Jedan od znakova nedostatka masnoća je suha koža. perutava koža pa pripazite na unos masnoća ako želite imati zdravu i lijepu kožu.