Zašto jesti kvinoju?

| Health |

Instagram/@dukat_hrvatska

Kvinoja je istovremeno lažna, ali i majka svih žitarica.

Zanimljiva činjenica je da sadrži više kalcija od mlijeka i više proteina od mesa. Ova visokohranjiva namirnica bila je jedna od osnovnih prehrambenih namirnica u carstvu Inka, a danas je glavna namirnica u NASA-inim putovanjima u svemirske misije.

Zrno kvinoje sadrži 12 od 16 posto bjelančevina te svih 9 esencijalnih aminokiselina, koje su svakom organizmu potrebne za stvaranje proteina. Bogata je vlaknima, željezom, magnezijem, riboflavinima, manganom i raznim vitaminima. Smanjuje razinu kolesterola i snižava krvni tlak te uravnotežuju šećer u krvi.

Kvinoja je savršena zamjena za meso u prehrani vegetarijanaca te je, istovremeno, u potpunosti bezglutenska namirnica. Posjeduje antioksidativna svojstva, pomaže u borbi s migrenama, regulira probavu te pomaže u mršavljenju.

Okus zrna kvinoje sličan je okusu orašastih plodova,a jestivi su svi dijelovi biljke pa ju je moguće koristiti u pripremi svih jela na različite načine.