Zašto je zdravo plakati?

| Health |

Suze su sastavni dio naših života, bez obzira jesu li  odgovor na tugu, bijes ili blaženstvo ili samo fizička reakcija na podražaje.

No, jeste li znali da, zapravo, postoje tri različite vrste suza?

Prvo, postoje bazalne suze koje još nazivamo i kontinuiranim suzama, koje pomažu u održavanju hidratacije očiju, a zauzvrat nam pomažu da jasno vidimo. Zatim, su tu refleksne suze, koje su obično nagle i izazvane kao odgovor na neku trenutnu iritaciju, poput sjeckanja luka ili šminke u oku,a na kraju su tu i suze koje svi dobro poznajemo, a to su one emocionalne ili psihičke suze. One su fizički način na koji svi pokazujemo i obrađujemo svoje emocije, bilo da su one sretne ili tužne.

Još jedna stvar koju možda niste znali je da je sastav svake vrste suza različit. Na primjer, refleksne suze su gotovo sva voda dok emocionalne suze sadrže određene hormone koje vaše tijelo prirodno izlučuje u vrijeme stresa kako bi vam pomoglo da vratite ravnotežu.

Drugim riječima, postoji stvarna znanost koja potkrjepljuje osjećaj dizanja težine s ramena nakon dobrog plača.

U nastavku možete pronaći koje su zdravstvene koristi plakanja.

Plakanje pomaže u oslobađanju hormona stresa iz tijela

Na fizičkoj razini, emocionalne suze pomažu opuštanju tijela i omogućavaju mu da se oslobodi stresa. Kad prolijemo emocionalne suze, doslovno iz našeg tijela izbacujemo hormone stresa i druge toksine što potiče osjećaj oslobađanja i smirenosti. U stvari, emocionalne suze sadrže dodatne hormone i proteine koji se ne nalaze u druge dvije vrste suza. Emocionalne suze pomažu u oslobađanju hormona stresa iz tijela kad smo uznemireno. Tipično, nakon plakanja, disanje i rad srca otpadaju i ulazimo u smirenije biološko i emocionalno stanje.

Plakanje nam pomaže da obrađujemo svoje emocije i da se na kraju iscijelimo

Plačemo kad smo uznemireni jer je to način na koji naše tijelo prerađuje i oslobađa stres. Ne želite da se u vašem tijelu pojave intenzivne emocije, poput ljutnje, depresije ili tuge, a plakanje vam tu pomaže da ozdravite i procesuirate te emocije. Ako ste ikada potiskivali svoje emocije predugo, onda znate koliko je strašan osjećaj kad je sve konačno i neizbježno i kada više ne možete suzdržati suze. Plakanje vam pomaže da se osjećate bolje čak i kad problem postoji. Osim fizičke detoksikacije, emocionalne suze liječe i srce.

Plakanje oslobađa endorfine u tijelu

U isto vrijeme kada se hormoni stresa izbacuju iz tijela, unutar njega se oslobađaju i drugi hormoni. Među njih je oksitocin, poznat i kao hormon ljubavi, koji nam pomaže da se osjećamo povezano s drugima. Nakon naleta plakanja, endorfin, prirodno tijelo za ublažavanje boli, koje se naziva i hormon blaženstva se, također, stimulira i oslobađa u tijelu. To je dio razloga zbog kojeg sesija plakanja može biti naporna, gotovo, poput vježbanja. Plakanje pomaže u raspršivanju energije te ublažavanju boli i poboljšanju raspoloženja.

Plakanje nam pomaže da se povežemo s drugima

Možda ćete pomisliti da plakanje odguruje druge ljude, ali naprotiv, stručnjaci kažu da je sama plač zapravo funkcija koja nas zbližava s drugim ljudima. Plakanje nam pomaže da se međuljudski povežemo i djeluje kao način neverbalne komunikacije s drugima.

Među svim teorijama o tome zašto ljudi plaču, najčešće je prihvaćena činjenica da je to način da poboljšamo našu sposobnost komunikacije. Pomaže nam da komuniciramo o svojim željama za pomoći, povezanošću ili dijeljenjem u trenutku s drugima, bilo tuge ili radosti.