Zašto je sol štetna za vaše zdravlje i čime je možete zamijeniti?

| Health |

Sol se trenutno nalazi u skoro svim namirnicama, ali većina stručnjaka smatra da ne treba koristiti sol na dnevnoj bazi.

Trebate imati na umu da nije sva sol štetna. Sol je štetna jer se dobiva kemijskom obradom morske soli – to je čisti natrijev klorid. Takva se sol smatra jako agresivnom za tijelo pa je bolje da je uopće ne jedete. Što se tiče prirodne soli (morske ili himalajske), ona je bogata mineralima i željezom i nije štetna u razumnim količinama. Višak soli može se taložiti u bubrezima u obliku kamenja, zadržavati tekućinu u tijelu i povećati krvni tlak.

Višak soli također negativno utječe na srce i krvne žile, a dovodi i do povećanja celulita i usporava proces gubitka kilograma.

Postoje proizvodi u kojima se natrijev klorid nadopunjuje kalijevom soli i drugim mineralima. U takvim proizvodima začini i sušeno bilje pomiješaju se sa soli te se dobije svojevrsni dodatak aroma. Ali, kao i kod soli, važna je izmjerena potrošnja svakog takvog proizvoda.

Također postoje i druge razne prirodne vrste soli. Sol, ovisno o regiji, kao i grožđe, ima svoj okus i mineralizaciju. Okus soli i dalje je vrlo ovisan o obliku kristala pa u nekim trgovinama možete pronaći mnogo začina i gurmanskih soli – sve je to potpuno prirodan proizvod. Jedna od najčešćih vrsta su ružičasta i crna himalajska sol.

Sol možete zamijeniti i začinima. Primjerice, sušeni češnjak u maloj količini, curry ili mješavina začinskog bilja –također savršeno poboljšavaju okus jela. Alternativno, pogodan je i sojin umak, koji sadrži minimalne količine soli. Savršeno naglašava okus jela, posebice jer je organski proizvod.