Zašto je celer jedna od najpopularnijih namirnica u zdravoj prehrani?

| Health |

Celer
Instagram/ @simpleishliving

Celer je povrće s visokim udjelom vode, a sok stabljike celera izuzetno je djelotvoran za mršavljenje i čišćenje organizma.

 

Jednogodišnja je ili dvogodišnja biljka iz porodice štitara čoja je stabljika razgranata i visoka 40 do 80 cm s listovima sličnim listovima peršina.

Ovo povrće poznato je još od davnina, čak je pronađeno i u Tutankamonovoj piramidi koja datira iz 1323. godine prije nove ere. Korišten je i u antičkoj Grčkoj, a spominje se čak i u Homerovoj Ilijadi i Odiseji.

U prehrani se koriste korijen, stabljika i list, a celer je neizostavan je dio u pripremi juha, salata, i variva.

Odličan je izvor vlakana, kalcija, magnezija, fosfora, vitamina B i B6, vitamina C i drugih minerala. Sadrži veoma malo zasićenih masti i kolesterola.

Celer je biljka bogata luteolinom – flavonoid koji ima prirodno protuupalno djelovanje koje sprečava bolesti mozga i poboljšava njegove kognitivne funkcije, te štiti i pospješuje pamćenje. Ublažava kronične upale poput artritis, osteoartritis, astma, reuma i bronhitisa te smanjuje rizik od pojave dijabetesa, bolesti srca i divertikuloze. Bogat je vitaminima te regulira krvni tlak i sadrži 18 različitih antikancerogenih spojeva koji neutraliziraju kancerogene iz cigareta i drugih uzročnika raka.

Sok od celera postao jedan od vodećih trendova kada je u pitanju zdrav način života. On nije samo prolazni trend, već pripravak koji bi trebao postati dio naših svakodnevnih navika.