Zašto je biotin važan za naše zdravlje?

| Health |

Instagram/@amandakhamkaew

Iako je biotin jedan od manje poznatih vitamina B skupine, on igra vrlo značajnu ulogu u brojnim tjelesnim procesima.

Nazivamo ga još i vitamin H. Ovaj vitamin s puno naziva, ima još više važnih funkcija. Od toga da osigurava pravilan razvoj ploda i rad živčanog sustava do toga da našu kosu i kožu čini zdravom i lijepom.

Ako niste primijetili biotin se nalazi gotovo u svakom proizvodu za njegu kose koji se nalazi na tržištu. Biotin je važna komponenta između enzimima u tijelu jer sudjeluje u razbijanju stanica masti, ugljikohidrata i aminokiselina te njihovom pretvaranju u energiju. On doprinosi normalnom metabolizmu makronutrijenata, održavanju kože i sluznice, funkciji živčanog sustava, održavanju zdrave kose i psihološkim funkcijama.

Biotin se u malim količinama može pronaći u pivskom kvascu, kuhanim jajima, sardinama, orašastim plodovima ,soji, cjelovitim žitaricama, rajčici, cvjetači, bananama i gljivama. Ali, na umu treba imati činjenicu da prerada hrane na iznimno visokim temperaturama može uništiti biotin.

Sirova jaja u sebi sadrže avidin koji sprječava apsorpciju biotina stoga se jaja preporučuje konzumirati termički obrađena kako bi biotin u njima bio iskoristiv.

Osim u hrani, biotin je dostupan i u obliku suplemenata, zasebno ili kao dio B-kompleksa. Prema preporukama unos biotina za odrasle osobe je 40 mg na dan.

Nedostatak biotina u organizmu može se manifestirati kroz pojačano opadanje kose i njezino prorjeđivanje, kao i kroz promjene na koži i noktima. Nokti su slabi i pucaju, koža perutava i crvena. Može se javiti  umor, halucinacije te osjećaj žarenja u ekstremitetima.