Zašto je banana savršen izbor za užinu?

| Health |

 

Jeste li znali da se banane ubrajaju u bobičasto voće? To znači da pripadaju istoj grupi kao rajčice, grožđe i brusnice. Također, banana nije niti palma niti drvo, već visoka zeljasta biljka.

Banane su jedno od najpopularnijih voćki na svijetu. Puno zdravstvenih prednosti je povezano s ovim žutim plodom. Banane su bogate kalijem i pektinom, oblikom vlakana, a mogu biti i dobar način za dobivanje magnezija i vitamina C i B6.

Donosimo vam 3 razloga zašto su banane savršen izbor za užinu.

Bolje raspoloženje

Banane mogu biti korisne u prevladavanju depresije zbog visoke razine triptofana, koje tijelo pretvara u serotonin, neurotransmiter mozga koji povećava raspoloženje. Osim toga, vitamin B6 vam može pomoći da dobro spavate, a magnezij pomaže opuštanju mišića. Dodatno, triptofan u bananama je poznat po svojim svojstvima za poticanje sna.

Zdravlje srca

Banane su dobre za vaše srce. Bogate su kalijem, mineralnim elektrolitom potrebnim kako bi vaše srce kucalo. Visoki udio kalija i niski udio natrija mogu također pomoći u zaštiti vašeg kardiovaskularnog sustava od visokog krvnog tlaka.

Mršavljenje i bolja probava

Banane su bogate vlaknima, što vam može pomoći kod redovite probave. Vitamin B6 također može pomoći u zaštiti od šećerne bolesti tipa 2 i pomoći u mršavljenju. Rezistentni škrob u bananama održava zdravlje crijeva i kontrolira šećer u krvi.