Zašto je avokado jedna od najzdravijih namirnica na svijetu?

| Health |

Avokado je jedno od najboljeg voća na svijetu.

Voće? Da, možda je teško za povjerovati, no ova ukusna zelena namirnica nije povrće, već voće i to bobičasto, a zbog svojstava i blagodati, jedno je od najzdravijih voćki na svijetu.

Avokado se smatra superhranom zbog velikih dobrobiti za zdravlje, a da ne spominjemo nevjerojatno kremast okus i teksturu.

Avokado sadrži mnoštvo vitamina i drugih hranjivih sastojaka, a postoji nekoliko različitih metoda za konzumiranje i korištenje ovog voća - od maski za lice do ukusnog sladoleda pa čak i boje za tkaninu.

Tijekom godina avokado je postao izuzetno popularan, a uzgajivači voća širom svijeta su uveliko povećali njegovu proizvodnju.

Avokado sadrži više kalija od banana, a kalij je izuzetno dobar za regulaciju krvnog tlaka. Također, on sadrži puno zdravih mononezasićenih masti koje su sastavni dio svake zdrave dijete.

Pola avokada sadrži manje kalorija od jednog malog pakiranja kikirikija te nešto manje kalorija od komadića cheddar sira. Isto tako, avokado sadrži i folnu kiselinu koja je od izuzetne važnosti za sve žene koje su trudne ili namjeravaju u skorijem razdoblju imati djecu.

Ovo voće se smatra superhranom i zbog toga što obiluje vitaminima, mineralima, antioksidansima i drugim fitokemikalijama. Mononezasićene masnoće ubrzavaju metabolizam i indirektno sprečavaju prejedanje, a također stvaraju osjećaj sitosti.

Avokado je poznat i po tome što sadrži lutein i zeaksantin koji su dobri za zdravlje očiju, a također sprječava i pojavu brojnih kardiovaskularnih bolesti.